Voormalig BerneWęzen

Thuishuis Bernewęzen

Op deze pagina lees je alles over het voormalig BerneWezen:

Bernewęzen is een Fryske naam. De betekenis ervan is het volgende:
Bern betekend kind en węzen betekend zijn en innerlijk. Bernewęzen heeft dus een dubbele betekenis namelijk: kind zijn en het innerlijk van het kind. Beide belangrijke betekenissen voor ons. Dat een kind, kind mag zijn en dat zijn of haar eigenheid gerespecteerd wordt. Andere belangrijke aspecten in de opvang vinden wij: kinderen liefdevol benaderen, kinderen serieus nemen en respectvol omgaan met elkaar, de natuur en de omgeving.

Onze moestuin.

Gerva en Geeske vangen de kinderen van 0-4 jaar op. De groep bestaat uit maximaal 10 kinderen waardoor het aanvoelt als een groot gezin. Dit is ook duidelijk te merken aan de kinderen. Zij kennen elkaar goed en er ontstaan vriendschappen op al heel jonge leeftijd. Hierdoor en doordat Geeske en Gerva de groep met z’n tweeën begeleiden is de opvang voor de kinderen heel vertrouwd.

Wat ook van belang is voor het creëren van een vertrouwde plek is het kunnen opbouwen van een gehechtheidrelatie. Ondanks het feit dat wij samen de groep begeleiden krijgen kinderen daarom toch ieder hun vaste verzorgster. Het is duidelijk te merken dat ze met de vaste verzorgster een sterkere band opbouwen dan met de ander. Ook vinden wij het noodzakelijk dat kinderen minimaal 3 dagdelen (is ongeveer 12 uur) in de week komen. Kinderen die niet op vaste dagen en tijden komen hebben nog meer behoefte aan vertrouwde opvang en daarom geldt hiervoor een gemiddelde van 16 uur per week.

moarke

Wij proberen zoveel mogelijk een huiselijke sfeer te creëren en hebben zelfs huisdieren. Onze twee poezen Yara en Demi zijn vaak op de groep aanwezig, tot plezier van de kinderen. En Moarke, de zoon van Demi, vindt het prachtig als de kinderen met hem spelen. In de tuin zijn konijntjes en de kinderen mogen helpen die te verzorgen. De tuin is nog niet helemaal ingericht. We willen een natuurlijke tuin maken met een grote zandbak, een glijbaan, een wilgentunnel, staptegels van boomstammetjes, sjouwspul van boomschijven enzovoort. Uiteraard van ‘veilig’ hout dat niet splintert, zoals Acacia of Robinia hout. Er is al een grasheuvel, de “berg” zoals de kinderen dit noemen, een verstoppad, genaamd het “dierenpad” en een moestuin. Samen met de kinderen onderhouden we deze en snoepen hier natuurlijk van.
Buiten spelen vinden wij erg belangrijk, ook met ‘slecht’ weer. Of………… eigenlijk bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding. Dit is een motto dat uit de Scandinavische landen komt en waar wij ons goed in kunnen vinden. Er zijn dan ook buitenspeelpakken en laarsjes op de opvang aanwezig.
Binnen is de huiskamer verdeelt in 3 gedeeltes. In het midden staat een grote eettafel en is de keuken. We eten niet alleen bij deze tafel, maar doen er ook allerlei activiteiten. Van plakken tot bakken, van kleuren tot scheuren, van spelletjes tot puzzeltjes en nog meer. Voorop staat dat de kinderen plezier hebben in de activiteit. Het resultaat is hieraan ondergeschikt.
De andere twee gedeeltes zijn ingericht als huishoek en als bouwhoek. In de huishoek kunnen kinderen hun dagelijkse belevenissen naspelen, wat veelvuldig gebeurd. Wij zeggen weleens “het theeserviesje met de houten etenswaren is goud waard”.

Verder zijn hier natuurlijk poppen, poppenstoeltje, poppenbedje, poppenkleren en een houten keukentje aanwezig. In dit gedeelte ligt ook een groot matras met kussens waar kinderen heerlijk kunnen ‘soezen’ en/of boekjes lezen.
In de bouwhoek zijn natuurlijk auto’s, treinen, een garage, blokken e.d. aanwezig.

Dit alles zoveel mogelijk van hout. Van plastic is wel de Duplo en de Little people, maar het liefst kiezen wij voor hout en andere natuurlijke materialen.
Naast de huiskamer zijn twee slaapkamers aanwezig waar de kinderen hun ‘eigen’ bedje hebben. Ook dit helpt een kind om zich veilig te voelen; het is een vertrouwd plekje.

Wij proberen zo duurzaam mogelijk om te gaan met onze aarde, die we tenslotte niet gekregen hebben van onze ouders, maar te leen van onze kinderen. Deze uitspraak is van Dr. Gro Harlem Brundlandt (voormalig premier van Noorwegen) en wij zijn het hier helemaal mee eens. Dit duurzaam omgaan proberen we te realiseren door zuinig om te gaan met spullen, door hergebruik van spullen, door het gebruik van natuurlijke materialen, door luiers die geproduceerd zijn in Europa (kinderarbeidvrij) te gebruiken, door (gedeeltelijk) biologische producten te kopen, door natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken en door het zo zuinig mogelijk omgaan met (groene) energie. Ook proberen we de kinderen bewust te maken van duurzaamheid, door o.a. creativiteit met het zo genoemde waardeloze materiaal, het laten helpen in de moestuin, kinderen te leren om afval te scheiden.

Posted on: januari 16, 2019, by : bernewezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *